Faceți căutări pe acest blog

marți, 4 martie 2008

John Turturro, convins de un român să revină la teatru



După mai bine de douăzeci de ani, John Turturro se reîntoarce pe scena de teatru graţie unui român. Celebrul actor american descoperit de regizorul Spike Lee, cu care continuă şi azi o lungă şi consistentă colaborare, şi-a început cariera pe scena unui teatru off-Broadway, dar multă vreme nu s-a mai întors la teatru. Şi-a construit o carieră în film, întărită de rolurile din Jungle Fever (1991), Barton Fink (1991), The Big Lebowski (1998), Summer of Sam (1999), She Hate Me (2004), precum şi în multe seriale de comedie, printre care şi Monk, pentru care a câştigat un premiu Emmy. Însă cel mai important premiu din cariera sa de actor – unul care, în mod bizar, în ciuda aprecierilor generale, nu a obţinut până acum nici un premiu Oscar – rămâne Premiul Obbie, câştigat tot graţie teatrului, pentru rolul din „Danny and the Deep Blue Sea” interpretat în spectacolul de la Teatrul „Eugene O’Neill” în 1983 unde l-a descoperit Spike Lee.
Regizorul Andrei Belgrader, care a părăsit România în 1978, a făcut carieră în televiziunea americană, el regizând mai multe episoade din serialul de succes Monk, dar şi din Law and Order şi Coach. El a jucat şi ca actor în mai multe filme independente, printre care Men of Respect (1991) în care juca şi Turturro. Din prietenie, dar şi din încrederea în capacitatea artistică a românului, John Turturro a acceptat să revină în teatru. Spectacolul la care lucrează cei doi se bazează pe una dintre piesele celebre ale lui Samuel Beckett, Sfârşit de partidă şi va fi produs de una dintre cele mai apreciate teatre din New York, Brooklyn Academy of Music (BAM). Seria de spectacole începe pe 25 aprilie (http://www.bam.org/events/08GAME/08GAME.aspx).
Regizorul Andrei Belgrader a emigrat în America în 1978 şi s-a stabilit la New York, continuând o carieră în teatru care se anunţa strălucită încă din România. A regizat mai multe producţii în teatre off-Broadway, printre care Aşteptându-l pe Godot, Scapin, Woyzeck, Troilus and Cressida. A lucrat şi cu teatre importante din alte oraşe americane, printre care Yale Repertory Theatre, Classic Stage Company în New York şi A.C.T. în San Francisco. Citiţi un interviu în engleză cu Andrei Belgrader la http://www.amrep.org/people/belgrader1.html.

Niciun comentariu: