Faceți căutări pe acest blog

joi, 9 iulie 2009

Woyzeck-ul lui Zholdak sau gustul anarhiei în teatru



Jucat într-un dintre halele industriale reconvertite de organizatori pentru teatru la Sibiu, ”Woyzeck”-ul lui Zholdak e un amestec de teatru, concert, expoziție, instalație, film și cercetare științifică. Mostră de teatru postdramatic, în care scenariul obișnuit de spectacol e pur și simplu aruncat în aer, spectacolul lui Zholdak sfidează locurile comune, uneori confortabile, ale teatrului și transformă întreg spațiul de joc într-un câmp de luptă. Nu dă nici o pauză nici celor ce joacă, nici celor ce privesc, implicați cu toții într-un antrenament dur al nervilor și simțurilor provocate la maximum. În fiecare dintre încăperile din plexiglas aflate în ”scenă”, se întâmplă permanent câte ceva, când nu au loc acțiuni simultane, muzica se aude la maximum tot timpul, iar sunetele complexe ce însoțesc unele dintre mișcările actorilor se adaugă și ele în această mixtură sonoră acidă. Care e concurată de amestecul de imagini ce curge pe cele trei ecrane aflate unul lângă altul. La fel ca în ”Viața cu un idiot”, montat în 2007 la Sibiu, fiecare spectator își poate alcătui propriul montaj, în funcție de ce alege să privească. ”Woyzeck” nu e numai un bombardament al simțurilor, ci și un curajos spectacol politic, regizorul găsind vinovate pentru alienarea individului sistemele totalitare care îl sufocă și îi distrug structura interioară altfel bună, în mod autentic. ”Omul sub vremuri” e teza regizorului, care însă oferă o răzbunare individului proiectându-l în eternitate – la final, cuplul pleacă cu ”nava cosmică Buchner” și se pierde printre galaxii.

citeste un dosar despre Festivalul de la Sibiu in numarul 3 al revistei Scena.ro aflat in pregatire

2 comentarii:

alex vlad spunea...

Buna ziua. Va trimit un comentariu pentru ca nu am reusit sa gasesc pe acesta pagina o adresa de mail. sau poate ca pur si simplu eram prea grabit/neatent. Daca asta e cazul, atunci imi prezint scuzele. Important era sa ajunga acest mesaj la destinatie. Voi incerca sa fiu scurt si direct. In primul rand, vreau sa va invit sa vizitati aceasta pagina : http://teatruacum.blogspot.com/ . Apoi as dori sa va spun ca stiu despre "Aplaudacii" si ca din punctul meu de vedere e un articol excelent. Problema ridicata atunci, am punctat-o si eu pe pagina mai sus amintita, sub titlul "de ce nu vom face teatru niciodata cum fac altii". Pe scurt ideea mea este urmatoarea. Din toamna, as dori sa pornesc o campanie care sa spuna NU aplauzelor gratuite. Ideea ar fi sa reusesc sa strang un grup consistent de oameni, care sa mearga la acelasi spectacol in aceasi seara. Daca spectacolul este prost, atunci la final sa nu se aplaude deloc. Ma gandeam (aici nu e nimic batut in cuie) ca oamenii ar putea sa poarte cu ei legat de brat o bandana de aceasi culoare pentru a se recunoaste intre ei (pt a putea sta cat mai grupati) iar la finalul spectacolului reactia sa fie aceasi la fiecare in parte : spectacol prost = aplauze lipsa. Se poate (prin itermediul internetului) sa se faca un sondaj iar spectacolele pe care majoritatea le considera sub medie sa fie cele "vzitate" intr-un grup mare de oameni. In acest sens, voi incerca sa impart si fluturasi pe strada cu "teatru acum" care sa vorbeasca despre aceasta campanie. As vrea sa stiu insa daca acest eveniment ar putea sa stea sub numele "Aplaudacii", avand sloganul "spuneti NU aplauzelor gratuite". Si inca ceva, as vrea sa stiu daca (atunci cand va fi momentul potrivit), va pot cere sprijinul in aceasta directie. Momentan eu voi incerca sa adun sustinatori si deja (stiu ca e un numar mic!) am 18 devoratori de teatru care sunt de acord cu ideea si gata sa o puna in practica. Pe mine ma puteti gasi la adresa : http://www.alex-vlad.blogspot.com/. As fi recunoscator daca as primi un raspuns (chiar negativ daca e cazul) pe una dintre adresele alex.v_vlad@yahoo.com sau teatruacum@yahoo.com . Ori puteti lasa un comentariu daca va vine mai usor. Sau poate preferati ID de mess : alex.v_vlad
Acest mesaj, il puteti sterge fara mustrari de constiinta :) si va multumesc pentru rabdarea de a lectura.

Cristina Modreanu spunea...

buna, Alex!
ideea ta e foarte sanatoasa si atata timp cat mica voastra campanie se va mentine in limitele bunului simt cred ca ea este foarte utila. nu stiu exact cum s/ar putea mobiliza mai multi oameni, din pacate majoritatea spectatorilor au un fel de respect inertial fata de teatru, de aceea aplauda "din suflet" tot ce vad. pe unii i/am auzit eu insami dupa aceea cum comentau negativ spectacolul pe care il aplaudasera cu foc!
daca vrei sa folosesti titlul / care oricum nu-mi apartine / ai toata libertatea, poti chiar sa folosesti fragmente din articol daca e util, cu conditia sa-l semnezi. nu stiu exact cum altfel as putea ajuta, dar daca iti vine vreo idee scrie/mi pe acest blog.
apropo de blog/uri, de pe site/ul tau la rubrica info lipseste www.fnt.ro, site-ul festivalului national de teatru:))