Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 27 ianuarie 2010

Nationalul din Timisoara are sala noua!

Luni, 25 ianuarie a fost inaugurata la Timisoara Sala 2, un spatiu de joc modern, flexibil, de secol XXI. cladirea istorica, fostul manej imperial, a fost protejata, in fapt s-a construit o alta structura inauntrul celei vechi. lucrarile pentru renovarea fatadei vor continua pe parcursul anului 2010, dar interiorul este perfect functional. noul spatiu de joc a fost inaugurat cu premiera spectacolului Revizorul de Gogol, in regia lui Petru Vutcarau.
noi cladiri pentru teatru sunt in lucru la Ramnicu-Valcea si Sf. Gheorghe, renovari de cladiri istorice au loc la Iasi si Oradea (cam de mult timp:), iar la Cluj, Teatrul Maghiar a construit anul trecut un teatru studio perfect utilat.
2010 incepe cu dreptul:)

miercuri, 20 ianuarie 2010

Politia teatrului romanesc

”Abuz”,” infracțiune teatrală”, ”dacă ar exista un cod penal al teatrului, spectacolul X ar merita ani grei de temniță”!
Aceștia sunt termenii în care se exprimă un critic de teatru în lumea teatrală anormală din România anului 2010. Înainte de a mai scrie despre vreun spectacol, aici sau oriunde altundeva, simt nevoia să pun în mod deschis o problemă mult mai gravă, mult mai arzătoare, care ne privește pe toți – oameni de teatru sau simpli (dar atât de importanți) spectatori: cine are nevoie de criticul de teatru? Sau, altfel spus, de ce fel de critic de teatru este nevoie în teatrul românesc?

citeste tot articolul la http://www.artactmagazine.ro/politia_teatrului_romanesc.html

luni, 18 ianuarie 2010

Avatar - Globul de aur pentru cea mai buna drama

Filmul de maine? cu siguranta o buna prefigurare a acestuia, o experienta unica, o noua cale de reinventare a magicului.
Avatar a castigat Globul de aur pentru cea mai buna drama, iar James Cameron, creatorul vizionar, titlul de cel mai bun regizor.
Daca n-ati vazut Avatar, nici sa nu va ganditi sa nu-l vedeti in 3D. Altfel, e un film ca oricare altul. O dimensiune in plus schimba totul.
http://awards.omg.yahoo.com/news/1701-camerons-avatar-wins-best-drama-honor-at-globes?nc

miercuri, 13 ianuarie 2010

Closer” la Teatrul foarte mic - scene de cuplu ratate

Nimic mai interesant în zilele noastre decât dinamica relațiilor de cuplu. Într-o societate în care valorile tradiționale sunt în declin, în care ideea de familie însăși – redescoperită de alții după decenii de sondat avantajele libertății – a căzut la noi, cel puțin în mediul urban, în marile orașe, pe locul doi după dorința de eliberare din chingile obligațiilor casnice, o asemenea temă e aur curat pentru teatrul căruia îi pasă de publicul său. Iar piesa lui Patrick Marber, ”Closer”, tradusă, adaptată și pusă în scenă de Ilinca Stihi se înscrie perfect în această temă. din pacate asta nu e de ajuns pentru un spectacol reusit..(...)
in cazul de fata, într-un spectacol despre cupluri, cel mai puțin credibile sunt scenele ce presupun intimitate de cuplu între Dan (Marius Capotă) și Alice (Mihaela Mihăescu). Aici spectatorul strânge din dinți din cauza senzației de fals, care îl chinuie precum scârțâitul cretei pe tablă.
citeste toata cronica la: http://www.artactmagazine.ro/_closer__la_teatrul_foarte_mic_-_scene_de_cuplu_ratate.html

foto> Mihai Besu. in imagine - Marius Capota si Mihaela Mihaescu

vineri, 8 ianuarie 2010

Ivan Turbinca sau de ce n-avem si noi musical

In caz ca va intrebati daca puteti sa duceti si copilul sa vada spectacolul "Ivan Turbinca" la Teatrul National din Bucuresti, raspunsul este, fara doar si poate, "da!". Erau destui copii in sala la premiera si va asigur ca se distrau foarte bine. De fapt, cred ca cel mai bine se distreaza copiii vazând acest spectacol, fiindca adultii - unii dintre ei, cel putin - au marele defect de a-si pune intrebari, ceea ce uneori poate sa strice chiar toata placerea.

citeste toata cronica la
http://www.zf.ro/ziarul-de-duminica/cronica-de-teatru-ivan-turbinca-sau-de-ce-n-avem-si-noi-musical-5265031/

miercuri, 6 ianuarie 2010

20 de ani de teatru românesc în Scena.ro nr.6...

...și La mulți ani!
Scena.ro încheie anul cu apariția numărului 6 (decembrie/ianuarie) al revistei având-o pe copertă pe actrița Mădălina Ghițescu în spectacolul ”mady.baby.edu” regizat de Gianina Cărbunariu, un spectacol-simbol al teatrului românesc din ultimii 20 de ani. Alegerea este motivată de publicarea în acest număr a unor fragmente din eseurile pe tema ”Teatrul românesc după 20 de ani”. Cum văd străinii teatrul românesc, ce este teatrul comunitar și care sunt efectele lui, cum s-au transformat spectacolele în funcție de spațiile de joc disponibile, care sunt secretele ”revoluționarului soft” Radu Afrim ș.a – sunt doar câteva dintre temele abordate de colaboratorii revistei în cadrul dezbaterii organizate de Festivalul Național de Teatru în asociere cu AICT-secția română. Noi intervenții vor apărea în primul număr din 2010 al revistei.
Din sumarul numărului 6 mai fac parte un interviu cu actrița Delphine Cottu, membră a trupei conduse de celebra regizoare Ariane Mnouchkine, care povestește despre munca și viața în comunitatea Theatre du Soleil, un eseu semnat de Dominic Dembinski și intitulat ”Apocalipsă și teatru de televiziune” și intervenții ale colaboratorilor constanți ai revistei: Alina Nelega – ”Ghici ce vine după postdramatic?”, Visky Andras – ”Efectul Warlikowski”, Ionuț Sociu – ”Brecht”.
Teatrul lumii e prezent în revistă prin articole despre Festivalul Next Wave de la New York, Teatrul Volksbuhne din Berlin, Festivalul de nouă dramaturgie din Kiev, peisajul teatral din Grecia.
”Revista Scena.ro pregătește pentru 2010 6 numere noi care să funcționeze ca o oglindă dublă – pe de o parte pentru teatrul românesc, pe de alta pentru teatrul lumii. Nu întâmplător avem rezumate în limba engleză pentru fiecare articol, ci pentru că ne propunem să scriem despre ce se întâmplă în artele spectacolului din lume, dar și să informăm lumea despre ce se întâmplă semnificativ în teatrul românesc. Personal, îmi propun să consum în anul ce vine toată energia de care dispun pentru a transforma– împreună cu prestigioșii noștri colaboratori - revista Scena.ro într-o platformă a discursului critic de calitate, de care artele spectacolului de la noi au foarte mare nevoie”, spune redactorul-șef Cristina Modreanu.
Revista de artele spectacolului Scena.ro apare cu sprijinul UNITER – Uniunea teatrală din România.Mulțumim partenerilor noștri din 2009 – Centrul Național al Dansului și Institutul Polonez – precum și partenerilor media și de distribuție - librariile Humanitas, librariile Carturesti.
Vă dorim să aveți un an în care să vă permiteți să uitați de criză și să mizați pe creativitate!