Faceți căutări pe acest blog

vineri, 8 mai 2009

Furtuna de camera


”Furtuna” lui Cristi Juncu (productie a Teatrului Toma Caragiu din Ploiesti) este o "furtună de cameră", nici un sens peiorativ nefiind implicat aici. E ca un concert de cameră, acustic, în care sunetele sunt elaborate ”la vedere”, iar trucurile sunt servite deschis, pe față, fără pretenția că magia vine de undeva de sus. Dar magia chiar vine, pe această cale, așa cum ar putea (eventual) veni și pe altele.

Pentru că spectacolul cameral al lui Juncu are tensiune, are suspans, are surprize și are, mai ales, umor. I s-a reproșat că ar avea chiar prea mult umor, în detrimentul magiei – de care această piesă a lui Shakespeare face vorbire mai mult decât oricare alta. Mi se pare însă că soluția găsită de regizor pentru a face clară ”lumea magică” stăpânită de Prospero – anume luarea în posesie de către Ariel a unora dintre personaje, prin trupurile cărora își face intervențiile vrăjite – este nu numai foarte plastică și bine dusă la capăt de actorii cu care a lucrat, ci și foarte originală. Iar asta creează un echilibru cu partea comică a spectacolului, care are într-adevăr forță.

citeste toata cronica la www.artactmagazine.ro
foto: Ada Simionica in rolul lui Ariel

duminică, 3 mai 2009

Regizorul Radu Afrim și Naționalul timișorean – distinși cu Premiul Cultural Europa



*Radu Afrim, prezent în stagiunea europeană a Odeon Theatre de L’Europe din Paris alături de Ostermeier și Nekrosius

Teatrul Național din Timișoara pare decis să intre în prim-planul scenei europene: după ce a fost invitat să susțină un turneu de aproape o lună cu producția sa ”Boala familiei M” de Fausto Paravidino, în regia lui Radu Afrim, la Paris, a primit o altă veste bună. KulturForum Europa decerneaza Teatrului Naţional Timişoara şi regizorului Radu Afrim o importantă disctincție - Premiul Cultural Europa.
Preşedintele KulturForum Europa, Dieter Topp, a decis să acorde acest premiu Teatrului Naţional Timișoara, ale cărui spectacole le-a urmărit atât la sediu, cu prilejul Festivalului Dramaturgiei Românești, cât și la București, în cadrul Festivalului Național de Teatru ”pentru activitatea sa care, prin diversitatea repertorială si dimensiunea calitativa a pieselor - aduce un aport la dezvoltarea teatrului european”. Totodată, premiul îi va fi acordat regizorului Radu Afrim ”pentru temele abordate, care, într-un mod creativ, personal, contribuie la edificarea unităţii europene”, după cum se arată în motivația deciziei.
KulturForum Europa este o organizaţie înfiinţată de ministrul de externe german Hans-Dietrich Genscher în 1992, cu scopul de a promova o mentalitate culturală europeană comună, respectul şi pe toleranţa reciproce.
Premiul Cultural Europa este acordat personalităţilor şi instituţiilor care contribuie la conştientizarea faptului că Europa înseamnă şansa unui model de convieţuire paşnică. De Premiul Cultural Europa au beneficiat, în timp, Teatrul din Josefstadt (Viena), scriitorul american Jeff Baron, prof. dr. Dimitris Tsatsos - jurist grec, Avi Primor - consul israelian, Istanbul Foundation for Culture and Arts, cancelarul Johannes Rau, Eurovision, postul de televiziune 3Sat din Germania, Austria şi Elveţia etc. Decernarea Premiului Cultural Europa a avut loc sâmbătă, 2 mai, ora 19, în Sala 2 a Teatrului Naţional Timişoara, înaintea spectacolului ”Boala familiei M”.

După acest moment de sărbătoare Naționalul timișorean se pregătește de turneu – în perioada 11-21 iunie trupa teatrului va susține o serie de reprezentații cu spectacolul ”Boala familiei M” în regia lui Radu Afrim și scenografia Velicăi Panduru (premiată cu Premiul pentru cea mai bună scenografie la Gala Uniter de saptamana trecuta). Afrim a fost ales să facă parte dintr-o scurtă listă de regizori europeni remarcabili ce își vor prezenta spectacolele de-a lungul stagiunii Odeon Theatre de L’Europe din Paris. Pe aceeași listă se află doi regizori celebri: berlinezul Thomas Ostermeier (cu spectacolul ”John Gabriel Borkman” după Ibsen) și lituanianul Eimuntas Nekrosius (cu Faust de Goethe).