Faceți căutări pe acest blog

luni, 31 august 2009

Politizarea culturii – un pericol național!

În cei aproape 20 de ani de după schimbarea regimului comunist, un pericol major a pândit permanent cultura din România și pe cei activi în acest domeniu: politizarea. Continuând un model de colaborare defectuos datând din timpul comunismului, unii dintre operatorii culturali și organizatorii de evenimente (mai ales cei provenind din fosta elită comunistă) au întreținut o relație de subordonare permanentă cu clasa politică, indiferent de culoarea ei, plecând de la premisa complet eronată moralmente că se asigură astfel de sprijinul politicienilor sau al partidelor aflate la putere. Pe cale de consecință, politicienii în cauză – din nou, indiferent de culoarea politică - și-au arogat merite inexistente, întrucât de fapt, într-o lume normală, e datoria lor firească să investească în cultură, mai ales că o fac din banul public, nu din buzunarul propriu!
Cultura și instituțiile culturale sunt esențiale pentru dezvoltarea oricărui oraș, mai ales a Capitalei unei țări. Integrarea europeană ne-a demonstrat - din păcate numai teoretic, deocamdată - că instituțiile culturale trebuie să fie parte integrantă din comunitate și să ofere, împreună cu școlile și organizațiile non-guvernamentale accesul la cultură. Modelul european de relație între operatorii culturali și stat arată beneficiile imense ale investiției pe termen lung în cultură, rezultatul fiind o societate de calitate, cu cetățeni responsabili, în stare să lupte pentru drepturile lor și să-și apere standardul de viață, uneori chiar prin presiuni concrete asupra politicienilor iresponsabili care gestionează defectuos banul public. Pe termen lung, instituțiile culturale funcționale, de tradiție, educă și inspiră mii de oameni și de copii și le ridică nivelul general de viață, ceea ce ar trebui să fie una dintre grijile principale ale unei administrații responsabile! În plus, cultura și instituțiile culturale ajută turismul, creează slujbe și generează, la rândul lor, taxe care se întorc la bugetul administrației. Toate acestea sunt argumente pentru buna finanțare a culturii, și nu pentru ”pedepsirea” ei prin reducere de buget, de către guvernanți în căutare disperată de surse pentru acoperirea golurilor financiare provocate de incompetența aparatului de stat.
În aceste condiții, este cu atât mai revoltător faptul că decidenții politici au hotărât în acest an de criză să reducă drastic fondurile destinate tuturor proiectelor culturale din toată țara, alegând în schimb să protejeze de orice dificultate financiară DOAR Festivalul Enescu.
Fără să contestăm calitatea acestei manifestări sau să criticăm felul în care este ea organizată, trebuie protestat în mod deschis față de o asemenea decizie arbitrară, luată fără nici un fel de evaluare a impactului real al tuturor manifestărilor culturale – cele grav afectate în 2009 prin scăderea bugetului lor - și cea protejată prin decizie guvernamentală. Bugetul de 7 milioane de euro al Festivalului Enescu este o sfidare pentru toate evenimentele culturale, mari sau mici, de tradiție sau noi, dar cu impact în comunitățile lor – evenimente care au fost periclitate sau anulate din cauza lipsei de fonduri!
Mai mult decât atât, declarația din caietul-program al Festivalului Enescu, sub care ministrul Culturii Theodor Paleologu își pune senin semnătura - anume că ”era de neconceput ca în numele crizei să amputăm bugetul unui festival care funcționează perfect” – demonstrează nu numai necunoașterea modului de funcționare a unui eveniment cultural (toate sunt departe de a fi ”perfecte” într-un sistem absolut imperfect, ce pune obstacole incredibile bunei desfășurări a unui eveniment și ucide inițiativele), ci și disprețul față de toate celelalte evenimente culturale. Care, se poate înțelege de aici, nu funcționează ”perfect”, prin urmare pot fi ”amputate” fără grijă. Este expresia perfectă a unei lipse totale de strategie culturală pe termen lung și de viziune de care dă dovadă și acest Guvern, cum au mai dat și altele.
Protejarea unui singur eveniment cultural, nu întâmplător cel mai costisitor dintr-un an întreg – dar și cel care oferă cea mai strălucitoare vitrină pentru clasa politică într-un an electoral – este o decizie ce trebuie denunțată public, ca fiind un efect al periculoasei politizări a culturii, care se manifestă agresiv în această toamnă electorală în România. Și căreia ar trebui să-i punem punct, măcar acum, după 20 de ani de la Revoluție.
Cristina Modreanu,
director artistic al Festivalului Național de Teatru

marți, 25 august 2009

Hot Summer of Romanian Theatre



This is the end of a hot summer for Romanian theatre: you can read all about it in the third issue of Scena.ro.

JUNE Scena.ro has prepared in its third issue a report from Paris about the tour of the „The desease of M Family”, directed by Radu Afrim in Timisoara National Theatre and invited for the end of the season by Odéon Théàtre in Paris.

What are the managerial secrets of Sibiu theatre leader, Constantin Chiriac, who runs the most toured theatre in the country, you can find out from the interview given to Scena.ro magazine. The editors and collaborators of the magazine write about „Woyzeck”, the latest production of Ukrainian director Andriy Zholdak, about an outstanding Japanese Titus Andronicus, about Silviu Purcarete’s premiere with „Metamorphosis” after Ovid and about other events in the well-known festival that marked the end of the season in Sibiu/Romania.

JULY The summer continued with a rich presence of Hungarian Theatre in Cluj in Avignon – OFF, with „Naître a Jamais” by Visky Andras, directed by Tompa Gábor. Interviews with the director an the playwright in the next issue, middle of September.

AUGUST Of course, the most important success remains the invitation of „Faust”, an adaptation after Goethe, directed by Silviu Purcărete, a production of National Theatre from Sibiu, in the official section of Edinburgh Festival between 18 and 22nd of August. Actress Ofelia Popii was awarded The Herald Angel Award for her performance of Mephistopheles in Purcarete’s Faust.

foto din Faust de Cristina Modreanu

duminică, 23 august 2009

Ofelia Popii – premiată la Festivalul de la Edinburgh



Performanța actriței Ofelia Popii în spectacolul ”Faust” în regia lui Silviu Purcărete (producție a Naționalului sibian) a impresionat criticii din juriul Herald Angel Awards, care oferă în fiecare an, cu sprijinul Bank of Scotland, câteva distincții pentru cele mai remarcabile performanțe din festival. Printre cei trei artiști premiați la ediția 2009 se numără și Ofelia Popii, a cărei transformare completă în rolul Mephisto a fost remarcată de către toți cronicarii și a electrizat publicul.
Actrița româncă s-a aflat alături de dirijorul Christian Bell (Archangel Herald) și actorul australian Frank Woodley (Angel Herald), pentru spectacolul Optimism, după Voltaire.
Premiile Herald Angel se acordă în cadrul Festivalului de la Edinburgh începând din 1996 și sunt stabilite de către un juriu alcătuit din prestigioși critici de teatru.

duminică, 16 august 2009

Revista Scena.ro merge cu ”Faust” la Edinburgh!



200 de exemplare din numărul 3 al revistei de artele spectacolului Scena.ro au fost achiziționate de Teatrul ”Radu Stanca” din Sibiu pentru a fi oferite cu ocazia prezentării spectacolului ”Faust”, în regia lui Silviu Purcărete în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Edinburgh între 18 și 22 august.
Numărul 4 al revistei include un dosar dedicat ediției din acest an a Festivalului Internațional de Teatru organizat de teatrul sibian și un amplu eseu despre spectacolul ”Faust”, toate articolele având rezumate în limba engleză. Pe coperta revistei se află o fotografie cu actrița Ofelia Popii în rolul Mefisto, pentru care a primit Premiul Uniter pentru cea mai bună actriță în 2008.
”Avem cinci reprezentații într-un spaţiu creat special pentru noi – un pavilion uriaş în afara oraşului, un spaţiu de trei ori mai mare decât hala noastră. Vom folosi această oportunitate pentru a promova artiştii importanţi pe care-i avem; vom prezenta DVD-uri şi cărţile pe care Silviu Purcărete le-a produs, activitatea lui Helmut Stürmer, a Liei Manţoc. Mihaela Marin va face o expoziţie cu imagini din spectacol. De asemenea, vom prezenta o serie de produse româneşti, pentru că e important ca acest brand să ajute România. Este o reclamă extraordinară, iar faptul că în acest moment nu mai sunt bilete pentru toate cele cinci reprezentaţii este, cred, cel mai important argument”, a declarat pentru Scena.ro directorul teatrului sibian, Constantin Chiriac.
Revista Scena.ro apare începând din martie 2009, o dată la două luni, cu sprijinul UNITER – Uniunea teatrală din România și include articole despre cele mai importante personalități, producții, evenimente din teatrul românesc și din teatrul lumii, adresându-se deopotrivă profesioniștilor lumii artistice românești și internaționale, cât și publicului pasionat de artele spectacolului.
Revista poate fi comandată on-line la www.fnt.ro

foto din Faust de Scott Eastman