Dat fiind ca am primit in ultimele 24 de ore nelinistitor de multe intrebari despre "de ce nu mai scriu?" sau "unde o sa mai scriu?" (inclusiv pe acest blog), reiau aici stirea difuzata ieri de mediafax, despre care eu credeam sincer ca e foarte clara. Inca mi se mai pare asa, poate lumea interesata n-a citit-o. Tot ce am de adaugat, este ca vad in aventura asta care va fi organizarea FNT in urmatorii trei ani o ocazie de a pune in practica macar cateva dintre principiile despre care vorbeam si in textul de prezentare al acestui blog. Cum sa rezisti tentatiei?
Asadar: "Cristina Modreanu, aleasã luni director artistic al Festivalului Naþional de Teatru (FNT) pentru un mandat de trei ani, s-a retras din funcþia de redactor-ºef adjunct al ziarului Gândul, în scopul eliminãrii unui conflict de interese între cele douã ipostaze profesionale. Cristina Modreanu va rãmâne senior editor la cotidianul Gândul.
"Dupã 13 ani în care am urmãrit teatrul din România de pe scaunul jurnalistului, am acceptat poziþia de director al Festivalului Naþional de Teatru ca pe o încercare profesionalã extrem de ofertantã. Pentru a nu crea un conflict de interese între cele douã ipostaze profesionale, am decis sã mã retrag din funcþia de redactor-ºef adjunct al ziarului Gândul ºi sã rãmân, în viitor, senior editor la acelaºi cotidian. Cu siguranþã îmi veþi mai vedea semnãtura ºi în alte publicaþii editate de PubliMedia", a declarat pentru MEDIAFAX Cristina Modreanu.
Senatul UNITER a ales-o, luni, pe Cristina Modreanu, critic de teatru, în funcþia de selecþioner unic al FNT. începând din anul 2005, Marina Constantinescu a fost selecþionerul unic al Festivalul Naþional de Teatru, însã mandatul sãu a expirat. Potrivit regulamentului de organizare al festivalului, fiecare selecþioner are dreptul la un mandat de trei ani. Numirea Marinei Constantinescu ca director al FNT a fost o strategie prin care s-a încercat transformarea Festivalului Naþional de Teatru într-unul european. Astfel, ultimele trei ediþii ale evenimentului l-au avut în centrul selecþiei pe regizor, festivalul fiind dedicat, pe rând, regizorilor Vlad Mugur, Radu Penciulescu ºi Aureliu Manea. În 2005, organizatorii nu au adus trupe strãine pe scenele bucureºtene, dar au invitat directori ai unor teatre din strãinãtate la Bucureºti, pentru a le prezenta festivalul. În 2006, la FNT au fost prezenþi regizorii Patrice Chéreau ºi Lev Dodin, fiind prezentate ºi producþii ale Teatrului "Katona Jozsef" din Budapesta (Ungaria) ºi ale Teatrului Naþional din Bitola (Macedonia). Abia în 2007 organizatorii FNT au putut vorbi despre o dimensiune internaþionalã a evenimentului. În toamna anului 2007, au montat la Bucureºti Josef Nadj, Thomas Ostermeier, Jan Lauwers, dar ºi trupe din Irlanda, SUA ºi Republica Moldova. (Mediafax)"
www.fnt.ro
3 comentarii:
Primisem comunicatul. Felicitari si succes. Poate ca in felul asta blogul va fi actualizat si el mai des, inclusiv cu continut distinct de cronicile din Gandul. :) Poate fi un bun vehicul de opinie pentru un director de festival. In plus, permite un feed-back direct din partea celor interesati de lumea teatrului romanesc.
multumesc, dan.ai dreptate cu blogul, n-am prea mult timps a ma ocupa de el. dar intra in proiectele mele.:))
foarte interesant blogul tau... si util ;) bafta in continuare.
Trimiteți un comentariu