Faceți căutări pe acest blog

joi, 21 aprilie 2011

1700 de kilometri – între două Gale



De la St. Petersburg la București sunt 1700 de kilometri. Cam tot atât de mare este și distanța dintre teatrul ”lor” și teatrul ”nostru”. Observația devine și mai limpede când treci de la o Gală de premiere la alta în numai 24 de ore: duminică seara, la St. Petersburgh, în sala Teatrului Alexandrinsky, s-au acordat Premiile Europa pentru Teatru, cele mai prestigioase distincții teatrale europene, găzduite în fiecare an de alt oraș european. Luni seara, la București, într-un studio al Televiziunii Române s-au acordat Premiile Uniunii Teatrale din România. 1700 de kilometri distanță între ele.
La St. Petersburg, spectacolul Galei a fost regizat de Andrey Moguchy, unul dintre artiștii distinși anul acesta cu Premiul Noi Realități Teatrale. A rezultat un spectacol grandios, a cărui grandoare era însă permanent subminată intenționat chiar de către regizor, prin introducerea unor elemente informale, ironice, parodice, care creau o atmosferă contemporană, în ciuda ”firului narativ” al spectacolului, legat în mod evident de marea tradiție teatrală rusească. Introducerea cântată, cu cor, cu soprană răsărită pe o trapă dinăuntrul scenei și balerine micuțe, avea la bază un poem trist despre Rusia, prezentatorii erau un bătrân actor îmbrăcat regulamentar în costum și o tânără actriță în blugi semisfâșiați – care s-au și prezentat ca fiind reprezentanți ai trecutului, respectiv ai prezentului european. Regizorul a folosit în mod inteligent locul de desfășurare, un spațiu esențial în patrimoniul cultural rusesc, cel mai vechi teatru din Rusia (înființat în 1756 de Împărăteasa Elisabeta) prin care au trecut de-a lungul vremii toți marii scriitori ruși – de la Turgheniev și Dostoievski la Cehov, Gogol, Pușkin, Meyerhold și mulți alții. Moguchy a plasat fiecare premiant pe locurile cunoscute ca fiind preferate de câte una dintre personalitățile culturale menționate mai sus și a pus reflectoarele să-i descopere pe rând, în timp ce dramaturgul teatrului făcea pe scenă o mică introducere menită să lege trecutul de prezent.

cititi tot articolul pe www.artactmagazine.ro
foto Rossetti@Phocus

8 comentarii:

Carucioare spunea...

Foarte frumos!

Masaj erotic Arad spunea...

Ne mandrim chiar si la asa distanta, nu?

zung spunea...

seara bună! scuze încă de la început pentru faptul că prima mea să-i spunem intervenţie aici este una cu un caracter tehnic. "răsfoind" blogul, faptul că sunt disponibile doar două postări pe pagină îl fragmentează, împiedică o anume fluiditate de care un cititor interesat are nevoie. să tot dai clic "postări anterioare" devine uşor iritant, mai ales atunci când vrei să intri mai bine în "atmosfera" blogului.

o scenografie care să ţină cont de ideea de flux, cu respiraţii mai ample, cred că ar fi un plus.

tocmai că informaţia (ce plat sună cuvântul ăsta, dar altul nu găsesc acum) atrage.

(am avut aceeaşi senzaţie ca la "totu-i bine când se sfârşeşte cu bine" montat de tim carroll, în care secvenţializarea era excesivă, decuparea mărunţită evaporând din miraj...)

cam multe cuvinte (din partea-mi) pentru a spune ceva scurt, recunosc.

Dli spunea...

Felicitari pentru blog.

Bancuri audio spunea...

Imi place divertismentul.Imi plac fazele amuzante si tot ceea ce as putea face sa fac pe cineva sa zambeasca.
Acum am sa va zic cam ce o sa gasiti voi aici cand ma veti vizita.
Am inceput de ceva timp sa inregistrez Bancuri Audio cu Romanu din Zona si sincer chiar imi place.Intr-un fel ma caracterizeaza.
Nu e ceva pentru care fac atunci cand ma plictisesc ci am luat asta ca pe un hobby.Nu sunt expert dar ...cat de cat ma descurc.

Am si clipuri amuzante,cum ziceam..imi place sa ma amuz.
Vei gasii la mine si zodiacul indian sau zodiacul chinezesc,le am pe ambele (asa ca sa fiu dotat).
Cui nu-i plac iluziile optice?De obicei ,asta le place multora,deci..vei avea parte si de ceva iluzii optice pe la mine.
Am o categorie si pentru timpul meu liber in care spun pe unde am fost sau ce am facut.
Dupa asta urmeaza Poze amuzante.Unele chiar sunt amuzante,sa stiti.

Urmeaza o categorie mult placuta tuturor.
Categoria"facebook"despre tot ceea ce tu ai nevoie,in caz ca vrei sa aflii.

Am si muzica,nu puteam sa uit de muzica..cand imi place ce cant si ceea ce fac.Acolo gasesti si partenerii media.
Detin si categoria "politica"! De ce? Pai cred ca e util ca cineva sa afle din cand in cand ce se mai intampla la intuneric;)

Si pentru barbatii bucatari sau femeile gospodine ,am si asa numita categorie"retete culinare".

Si in final sa nu uitam ceea ce e chiar important ..Am o categorie pentru sanatate.
Acolo iti voi spune tot ceea ce este nou pe piata medicala.

Nu stiu cat de mult ti-a placut aceasta prezentare..dar te invit cu drag sa citesti adrianbilanici.ro

Elisa spunea...

Interesant articolul tau, am gasit multe detalii pe care nu le stiam pana acum

Adi spunea...

Nu cred ca este o distanta atat de mare intre teatrul lor si al nostru.

securitate it
Adrian Tanase
cik
blog
funny video

rochii de ocazie din Romania spunea...

Mi-a placut mult articolul DVS. Multumesc!