Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 16 aprilie 2008

Glamour pe fundal underground la Gala UNITER, ediţi a XVI-a
Gala premiilor UNITER a devenit de mult expresia deplină a mainstream-ului teatral românesc, varianta glamour. De obicei, când o tradiţie se instalează atât de solid apar tot felul de iniţiative paralele care să mai îndulcească puţin linia de forţă marcată de evenimentul cu pricina – vezi Zmeura de aur, ca replică la Oscaruri – sau chiar organizatorii încearcă o atenuare a efectului prin elemente de surpriză provenind din zonele artistice underground. La noi nu există încă nici spirit de contestare a modelului unic, nici destulă bunădispoziţie cât să nu le luăm prea în serios riscând să devenim dramatici, nici o dorinţă de continuă reinventare. A existat, în schimb, la această ediţie, cea de a XVI-a a Premiilor UNITER, o contribuţie artistică de natură să împrospăteze imaginea Galei, care riscă să obosească. Această contribuţie i-a aparţinut scenografului Andu Dumitrescu, autorul unui decor minimalist, dar care „vorbea” prin fotografiile alese spre a fi proiectate pe ecranele din fundal. Valoarea de comentariu, uneori ironic, a acestor fotografii, se transforma într-un discurs paralel, consistent, şi care dădea de gândit cui avea un pic mai multă atenţie. Pereţi de clădiri vechi, scorojite, când pe scenă se afla primarul Bucureştiului, Adriean Videanu, imaginea amfitrionului Ion Caramitru, în ţinută de gală, semănând cu un aristocrat, proiectată deasupra fotografiilor cu blocuri de cartier, Maia Morgenstern pe fond de cărămizi roşii, o ţesătură de ţevi metalice, ruginite, înainte de anunţarea nominalizaţilor la Premiul pentru regie etc. O privire proaspătă, neaşteptată, a pus într-o altă perspectivă acest eveniment anual – atât de iubit, atât de urât, atât de comentat în fiecare an.
Şi de data asta, cel mai premiat creator al serii, regizorul Andrei Şerban, a trimis o scrisoare care a inflamat spiritele, cu aerul ei vindicativ neavând nimic de-a face cu sărbătoarea în care aterizase. Păcat. Dar, dacă priveşti lucrurile ceva mai de sus, în ansamblu, nici măcar o asemenea întâmplare nu-ţi poate strica bucuria, fiindcă nu face decât să marcheze un moment de ţinut minte pentru viitor.

Premii paralele:
Şi pentru că premianţii îi ştiţi deja (ca membru al juriului final am fost tristă că le-am ştiut numele aseară, înainte celor din sală, fiindcă astfel am pierdut suspansul, care e cea mai autentică marcă a Galei), transcriu mai jos câteva premii paralele, pe care le-aş fi dat, dacă aş fi putut, câtorva dintre cei prezenţi în sală.
1. Premiul pentru cel mai frumos cuplu: tinerii actori sibieni Ofelia Popii şi Ciprian Scurtea, alias Ofelia şi Hamlet din recentul spectacol al lui Radu Alexandru Nica, montat la Teatrul „Radu Stanca” din Sibiu. Spectacolul în care cei doi joacă împreună e prea nou ca să fi fost nominalizat, dar Ofelia Popii a primit aseară premiul pentru cea mai bună actriţă, pentru rolul excepţional pe care îl face în Faust, regia Silviu Purcărete, tot la Sibiu (unde teatrul a avut un an fast).
2. Premiul pentru cea mai colorată prezenţă: actriţa Florentina Ţilea (nominalizată la premiul pentru cea mai bună actriţă în rol secundar) şi scenografa Alina Herescu. Foarte vesele şi teatral costumate, cele două frumoase tinere au cântat şi au dansat în scaun (când era cazul), generând un interesant material video pentru transmisia în direct a TVR (adesea îngreunată de figurile prea sobre şi înţepate ale participanţilor la Gală)
3. Premiul pentru cel mai emoţionant moment al serii: prezenţa pe scenă a Nadiei Comănici, secondată în sală de tânăra Andra, unul dintre copiii care beneficiază de suportul fundaţiei de binefacere a celebrei gimnaste pentru a participa la Special Olimpics, Olimpiada pentru persoane cu nevoi speciale. Bucuria tinerei, care făcea cu mâna asistenţei şi binefăcătoarei ei aflate pe scenă, a mişcat pe toată lumea din sală.
4. Premiul pentru cea mai simpatică prezenţă: prinţul Georg Friederich al Prusiei, în vârstă de 32 de ani, care a povestit în engleză tot ce ştia despre Casa Regală a României, trecut, prezent şi viitor. La sfârşit, a vorbit în limba română, ca să anunţe premiul.
5. Premiul pentru cel mai scurt discurs: Ada Milea (când toată lumea care urcă pe scenă luptă în secret pentru o secundă în plus de discurs, Ada Milea, care a primit Premiul pentru muzică de teatru, şi-a „risipit” cu detaşare timpul alocat spunând numai „mulţumesc”).

pentru galerie foto mergi la http://www.gandul.info/arta/premiile-uniter-galerie-foto.html?3940;2553685

foto Andrei Spirache/Gandul
in fotografie, Ofelia Popii, Premiul pentru cea mai buna actrita a anului 2007

7 comentarii:

Diana spunea...

salutare

stii cumva care mai este starea sanatatii lui ovidiu mot?

Mercea Madalina spunea...

Gala Uniter este intr-adevar majora , asa cum bine a spus Ion Caramitru . Numai ca majoratul nu s-a reflectat in spectacolul pe care l-am vazut .De cele mai multe ori, genul asta de evenimente sunt animate de actori "one man show" capabili sa faca din insasi prezentarea galei un spectacol ,pe lista nominalizatilor si a celor alesi sa se regaseasca cu adevarat marile spectacole si sala sa nu mai fie pe jumatate goala , ca la un spectacol fara succes de casa !!!

Mercea Madalina , Montreal

Cristina spunea...

diana, din pacate nu mai stiu nimic despre ovidiu mot, dar promit sa ma interesez si sa revin cand aflu ceva.. sper ca si-a revenit, dar adevarul e ca e trist sa vezi cum cade totul in uitare dupa ce subiectul a fost "consumat"de presa.

Massagem spunea...

Hello. This post is likeable, and your blog is very interesting, congratulations :-). I will add in my blogroll =). If possible gives a last there on my blog, it is about the Massagem, I hope you enjoy. The address is http://massagem-brasil.blogspot.com. A hug.

Diana spunea...

si pe mine ma intristeaza sa observ cum un om este incet uitat pe masura ce "senzationalul" intamplarii expira

Anonim spunea...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇

免費A片,AV女優,美女視訊,情色交友,色情網站,免費AV,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,成人影片,情色網

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖

andra spunea...

chiar daca nu s-a mai intrebat despre ovidiu mot, va pot eu actualiza starea lui. este mai bine, progreseaza in centrul de recuperare unde contribui si eu pt sanatatea lui. este un om extraordinar, indiferent de starea in care se afla. sunt convinsa ca nu l-ati uitat, nu trebuie uitat, v-a fost prieten si inca va e. acum imi e si mie..