Faceți căutări pe acest blog

luni, 9 februarie 2009

Regizorul Alvis Hermanis a cucerit Moscova



Cea mai simplă cale: să le spui oamenilor poveşti despre ei înşişi. Cea mai simplă şi cea mai complicată în acelaşi timp, fiindcă e greu să te creadă, dat fiind că subiectul le este atât de cunoscut. De aceea Alvis Hermanis – unul dintre cei mai premiaţi regizori europeni în ultimii ani, cunoscut românilor prin cele două spectacole jucate la Bucureşti, Long Life/Viaţă lungă şi Sound of Silence/Sunetul tăcerii – şi-a continuat cercetarea de tip antropologic şi a dat publicului din Moscova o serie de poveşti cât se poate de autentice. Plecând de la povestirile scurte ale lui Vasili Şuşkin, personalitate a vieţii culturale ruseşti – actor, scriitor, regizor – Hermanis a iniţiat o adevărată descindere în locurile de unde proveneau personajele poveştilor şi unde se petrecea acţiunea acestor, adică în satul siberian Srostki, locul unde s-a nascut Vasili Şuşkin. Actorii si echipa spectacolului au locuit in sat, i-au cunoscut pe sateni si felul lor de viata, au facut fotografii care fac parte acum din spectacol.
Spectacolul rezultat, o co-producţie a Teatrului Naţiunilor din Moscova cu Festivalul Wiener Festwochen şi Theaterformen (Hanovra), este deja în topul preferinţelor spectatorilor moscoviţi şi face parte din Showcase-ul organizat în cadrul Festivalului „Golden Mask” care va avea loc în luna aprilie.

Despre Vasili Şuşkin (1929-1974): „Personalitate proeminentă a decadelor 60-70 în cultura rusă. Strigătul său pornit din inimă într-una dintre povestiri – „Ce se întâmplă cu noi?” reverberează de-a lungul ultimelor decade ale Uniunii Sovietice şi până departe în cultura rusească Post-sovietică.”

foto: Alvis Hermanis la Strotski

Niciun comentariu: