Faceți căutări pe acest blog

luni, 24 septembrie 2007

Important e să-ţi aminteşti
Ştiu, sunt norocoasă.
Am avut parte în nici jumătate de zi de două întâlniri cu propria-mi conştiinţă, şi asta fără nici un efort, în afara celui de a ajunge la ora şi locul stabilit fără să ştiu ce va urma. Uneori e nevoie pur şi simplu de „curajul de a continua căutarea”, cum spunea unul dintre actorii din spectacolul circuit „Se-ducere”.
N-o să vă spun cum am fost luaţi de mână şi aruncaţi – singuri şi fără obiecte personale - în forfota Bucureştiului deja întunecat după ora 20.00. Nu vreau să vă stric cheful de a trece prin asta personal. De fapt, dincolo de faptul că întâlneai din loc în loc pe stradă nişte ghizi, în persoana actorilor implicaţi, spectacolul îl făceai tu însuţi: paşii tăi pe stradă, gândurile tale după ce ei îţi spuneau câteva vorbe, care nu erau decât un îndemn să priveşti în tine însuţi, chipul tău din oglinda peste care dădeai la un moment dat, dorinţa pe care erai îndemnat să ţi-o pui, purtând-o apoi în palme, ca pe un obiect de preţ de care trebuie să ai grijă, felul în care reuşeai să găseşti drumul, odată intrat în labirint şi, la final, desenul pe care îl făceai cu creta printre desenele tuturor celorlalţi spectatori trecuţi pe acolo, lăsând astfel o urmă, asemeni celei pe care o laşi în viaţă.
Mai mult decât despre Bucureşti – a cărei zi o celebrează acest spectacol (inclus în programul româno-italian Via Cultura)- e vorba despre amintiri, despre călătoriile în care ai şanse să te regăseşti pentru că pur şi simplu priveşti lucrurile dintr-un alt unghi.
Aşa cum priveşte totul, deodată, după şocul pe care îl trăieşte, eroina filmului lui Cristian Mungiu, 4 luni 3 săptămâni şi 2 zile, pe care l-am văzut în dimineaţa imediat următoare „Se-ducerii”. Şi pentru Mungiu amintirea este esenţială (nu degeaba filmul deschide o serie numită „Amintiri din epoca de aur”), iar amintirea lui despre acele vremuri nu seamănă cu amintirile colegilor de generaţie, dar au o intensitate ca şi cum autorul tocmai ar fi ieşit dintr-o şedinţă de hipnoză în care terapeutul l-ar fi trimis să retrăiască momente de atunci. Incredibila reconstituire a atmosferei subtil opresive din viaţa de toate zilele este un prilej pentru Mungiu de a studia transformările unei conştiinţe tinere, care, în ciuda evenimentelor tragice prin care trece, sau poate graţie acestora, păşeşte în viaţă cu dreptul.
Fiindcă are capacitatea de a înţelege ceea ce trăieşte şi de a nu respinge schimbarea. Personajul tulburătoarei actriţe care este Anamaria Marinca e mai presus de epocă şi nu „cade sub vremuri”, cum au făcut atâtea spirite luminate. Ea se poate compara, prin forţa interioară pe care o emană, cu oricare eroină tragică.http://www.youtube.com/watch?v=dbAYPt1mpgI

3 comentarii:

anonimprinhaos spunea...

Ce bine că există şi bloguri cu astfel de preocupări!

Anonim spunea...

Buna ziua Cristina!Urmaresc de multa vreme cronicile d-voastra ,niciodata dezamagita.Iar acum,imi aduc aminte cu mare bucurie, si mandrie (de simpatizant),de un articol al dv.,primul despre Anamaria Marinca,pe atunci laureata GATA de la Mangalia...era inca "in gaoace" cand ati simtit-o ca radiaza...Felicitari!

Anonim spunea...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇


免費A片,日本A片,A片下載,線上A片,成人電影,嘟嘟成人網,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,微風成人區,成人文章,成人影城

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖