Faceți căutări pe acest blog

joi, 30 august 2007

Întâlnire cu un computer umanÎncet-încet, de când am făcut cunoştinţă cu primul computer, prin 1990, capul meu a luat forma unui mic ecran şi am devenit un „computer uman”. Desktop scrie pe mine.

Cam aşa îşi începe povestea actorul britanic Will Adamsdale, al cărui spectacol, „The Human Computer”, a făcut mulţi fani la Fringe Festival din Edinburgh anul acesta. Spectatorii au fost câştigaţi cu toţii fiindcă cine nu empatizează cu un om chinuit de tehnologie, de care se vede totuşi dependent? „Aproape că te declară în ilegalitate azi dacă nu ştii să foloseşti un computer”, se plânge Adamsdale pe scenă, iar cei de faţă, apăsaţi cu toţii în grade diferite de această povară, aplaudă din inimă.
De altfel, să asişti la acest spectacol e ca şi cum ai face o şedinţă de terapie de grup: „Bună, sunt atehnic, încerc să fac faţă, dar am nevoie de înţelegere şi ajutor”, ar putea fi formula de introducere. Adamsdale povesteşte cum a primit ajutorul de la cumnatul său care s-a lăsat în cele din urmă păgubaş, apoi de la o profesoară care l-a abandonat după ce a reuşti să-l înveţe cum să deschidă şi să închidă ferestrele. „Atât a rezistat. S-ar putea să fi fost şi faptul că o sunam noaptea când aveam coşmaruri cu computere care mă înghiţeau şi o rugam să stea cu mine până mă liniştesc”, spune actorul în hohotele generale.
Poate n-ar fi fost cuceriţi aşa de categoric toţi spectatorii dacă actorul n-ar fi avut şi ideea să-i capaciteze, rugându-i să fie alături de el. Un spectator e declarat „user” şi i se înmânează o săgeţică aidoma aceleia de pe ecran doar că mult mai mare şi făcută’ din carton (toate materialele folosite de actor sunt din carton şi reprezintă ferestre, bare de meniu, icon-uri, cam tot ce se găseşte pe un desktop aglomerat), alţii sunt retrogradaţi la categoria „spam” şi sfătuiţi să sară în scenă în timpul acţiunii, pe neaşteptate, determinându-l pe user să ia rapid măsuri, timp în care actorul, „computerul uman”, prestează diferite „skills-uri” într-o ordine stabilită de user printr-un clik pe meniu. Click-ul e marcat de bătăile din palme ale unei părţi din spectatori, în timp ce cunoscutele sunete pe care le face un PC când se deschide sunt imitate de ceilalţi oameni aflaţi în sală.
Dincolo de valoarea lui comică inconstestabilă, spectacolul are meritul că tratează un subiect delicat, „apăsarea omului de către tehnologie”, apăsare resimţită de toată lumea într-o anumită măsură. Ca şi în cazul unei boli, e mai greu să te vindeci dacă nu ştii de ce suferi, iar „The Human Computer” dă în mod clar diagnosticul şi, în plus, îi tratează prin râs pe cei care suferă de acest sindrom, dându-le măcar iluzia că nu sunt singurii care au contractat un virus letal. Când ieşi din sală parcă ai alt curaj să te duci să-şi deschizi computerul, ba parcă nici nu ţi se mai pare o dramă că nu ai conecţie de internet permanentă. Viaţa există şi fără computere, chiar dacă aproape am uitat acest detaliu.

7 comentarii:

mag spunea...

ha-ha... daca ar vedea sotzia mea piesa asta, sigur m-ar convinge mai usor ca nu se descurca singura cu computerele, mailul, telefonul mobil etc
poate unii sunt nativi atehnici - atunci cum se descurca tocmai unde nu te asteptzi?

Cristina Modreanu spunea...

draga mag,
sunt total de acord cu un lucru: tetarul poate imbunatati relatiile de familie. desi prea mult teatru le poate strica.
cat despre computere, raman la parerea mea ca lumea ar fi mai relaxata si mai normala fara ele.
ganduri bune!

Michelle spunea...

Lumea ar fi intr-adevar mai relaxata fara ele, nu stiu insa cat de normala. Oricum acum nu se mai pune problema de a incerca sa traim fara pentru ca totul s-ar transforma in haos.

ion spunea...

Stii ce e frumos la un computer? Lasa omul sa greseasca!

Cristina Modreanu spunea...

asa este, oamenii judeca imediat, computerul e "intelegator". cel mult se strica si te lasa balta cand ti-e lumea mai draga. cert este ca avem dreptul sa gresim, viata ar fi monstruos de plictisitoare daca am gasi o cale ca asta sa nu ni se intample niciodata.

Cristina Modreanu spunea...

asa este, oamenii judeca imediat, computerul e "intelegator". cel mult se strica si te lasa balta cand ti-e lumea mai draga. cert este ca avem dreptul sa gresim, viata ar fi monstruos de plictisitoare daca am gasi o cale ca asta sa nu ni se intample niciodata.

Anonim spunea...

p情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇


免費A片,日本A片,A片下載,線上A片,成人電影,嘟嘟成人網,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,微風成人區,成人文章,成人影城

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖