Faceți căutări pe acest blog

duminică, 3 februarie 2008

Platonov, o poveste despre ratarePlictiseala nu se mai naşte azi din aceleaşi motive ca pe vremea lui Cehov. Ultima epocă recentă în care timpul curgea mai lent, iar oamenii aveau când să-şi decanteze trăirile astfel încât să experimenteze cu adevărat plictiseala a fost probabil prin anii ’60, motiv pentru care şi acţiunea din „Platonov” – în viziunea lui Vlad Massaci şi scenografia lui Dan Titza la Nottara – este trasă mai aproape de acest moment de la mijlocul secolului trecut. De-atunci înainte, ritmul de viaţă s-a accelerat treptat, devenind brutal şi determinând alte tipuri de ratare. Ratarea din plictiseală, din lipsă de reacţie, din neputinţa de a-ţi ghida propria viaţă – toate acestea îi sunt proprii lui Platonov, unul dintre cele mai fascinante personaje ale lui Cehov din piesa de tinereţe, rămasă neterminată. Împietrirea în propria-i existenţă şi felul în care el lasă, iresponsabil, să treacă pe lângă el oameni, iubiri, drame, fac din Platonov prototipul ratatului dramatic, tocmai pentru că ar avea toate datele pentru o existenţă reuşită. „Platonov” (sau „Piesa fără titlu” sau „Fără tată”, cum a mai fost numită) conţine cel mai bine acel „concentrat de nimic” care se găseşte în doze diferite în mai toate piesele cehoviene.
Cum să joci „nimicul”
Acolo unde nu se întâmplă nimic, viaţa se vede cel mai bine în curgerea ei. Iar aici această curgere nu are vreo direcţie, personajele plutesc amestecându-se într-o baltă stătută, iar unele dintre ele cad inevitabil la fund. Cum e cel mai greu să vorbeşti „despre nimic”, aici e punctul în care unii dintre actorii aleşi de regizorul Vlad Massaci reuşesc foarte bine (Victoria Cociaş în voluptuoasa Ana Andreevna, Gabriela Crişu în Saşa atât de frumoasă în simplitatea ei caraghioasă, Ada Navrot în rolul freneticei Maria Efimovna Grekova, Ion Grosu, doctorul Trileţki şi Dani Popescu, Osip) şi tot aici unii dintre ei se împiedică şi ratează (cel mai grav Crenguţa Hariton în rolul Sofiei, cea doritoare de fericire şi de schimbare). Apariţia Sofiei, care dă peste cap viaţa liniştită a micii comunităţi de ţară, ar fi trebuit să creeze cele mai aprinse scene, însă cel puţin în prima parte a spectacolului actriţa „joacă” excesiv plictiseala, abordând o sumă de gesturi-clişeu care ţin de suprafaţă, nu de interiorul personajului: ochii daţi peste cap, bâţâitul din picior, aranjatul şuviţelor rebele etc. Nu e simplu să joci „nimicul” şi nici să accepţi răbdător – şi teatral - trecerea timpului. Aceasta e însă foarte bine redată de scenografia lui Dan Titza, ce imaginează un decor simplu, sărăcăcios, a cărui vedetă este platforma de lemn ce avansează în sală, înconjurată de rânduri întregi de sticle goale, peste care s-a aşezat praful. Pe această platformă, luminată uneori de dedesubt, sunt aşezate pe rând o bancă simplă, de lemn, un divan vintage autentic şi un fotoliu simplu, verde, iar în jurul lor se învârt personajele şi micile evenimente menite să dea vieţi peste cap şi să se termine dramatic prin moartea lui Platonov.
De la film, la teatru
Un rol foarte bun face tânărul actor Adrian Văncică, mai des văzut în film până acum (Hârtia va fi albastră, Visul lui Liviu, Boogie). Curajul regizorului de a-l distribui într-un rol pentru care se aleg de obicei actori cu multă experienţă, având blazarea decantată în sânge, este răsplătit, fiindcă Văncică joacă foarte credibil „risipirea” – atât momentele de iresponsabilă luare în răspăr a tuturor, momentele de fermecătoare inflamare care le cuceresc pe femeile din jur, cât şi momentele de derută, pe care le pune când pe seama beţiei, când pe seama somnului.
Un spectacol bine lucrat, modern, fără obsesia modernităţii, „Platonov”-ului lui Vlad Massaci ne poate reîmprieteni cu noi înşine, amintindu-ne cât de uşor e să ratezi, adică să nu-ţi trăieşti – indiferent din ce motiv – viaţa din plin, aşa cum ar merita ea trăită.

Un comentariu:

Anonim spunea...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇

a片下載,線上a片,av女優,av,成人電影,成人,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,成人文章,成人影城,成人網站,自拍,尋夢園聊天室

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖