Faceți căutări pe acest blog

marți, 21 octombrie 2008

“Capitalul” lui Karl Marx – umanizat prin teatru la FNT 2008



Unii au afirmat că opera lui Karl Marx, “Capitalul” nu poate fi transformată în piesă de teatru. Este mai lungă decât Biblia şi are mai puţine momente dramatice decât o carte de telefoane. Şi totuşi, cineva a avut curajul de a demonstra, în faţa unui public de teatru că se poate!

Grupul german Rimini Protokoll va fi prezent la Bucureşti cu spectacolul Karl Marx : Capitalul, Volumul 1 în secţiunea Spectacole invitate din străinătate a Festivalului Naţional de Teatru, ajuns la cea de-a 18-a ediţie.
Doi artişti vizuali care fac parte din Rimini Protokoll, Hildegard Haug şi Daniel Wetzell au creat în 2006 spectacolul Karl Marx: Das Kapital, Erster Band / Karl Marx : Capitalul, Volumul 1, dedicat volumului Capitalul de Karl Marx, baza filozofiei economice în regimurile comuniste. Spectacolul este o încercare de a uni interpretarea dramatică cu realitatea pe căi complet neaşteptate. Criticul de teatru Cristina Modreanu, selecţioner unic al Festivalului Naţional de Teatru, motivează alegerea acestui spectacol: „Publicul românesc, şi nu numai, are nevoie de această umanizare a unei ideologii care ne-a afectat pe toţi într-un fel sau altul, iar piesa celor de la Rimini Protokoll este o poartă către o mai bună înţelegere. O sumă de experţi sunt aduşi în scenă pentru o dezbatere în cheie ironică a unui subiect ultrapolitizat.”

În 2007, Karl Marx: Das Kapital, Erster Band / Karl Marx : Capitalul, Volumul 1 a primit anul trecut Premiul de Dramaturgie şi Premiul publicului la Mülheim Theatertage, iar în 2008 grupul Rimini Protokoll a fost distins pentru spectacolele pe care le face cu Premiul Europa- « Noi realităţi teatrale ».
Spectacolul Karl Marx: Capitalul, Volumul 1 se va juca la Teatrul "Ion Creangă" miercuri, 05.11.2008, ora 21.00 şi joi, 06.11.2008, ora 18.00.

2 comentarii:

Dan Mihu spunea...

Interesanta propunere si interesant spatiu pentru spectacol: un teatru pentru copii... :) A fost "cu intentie" sau asa s-a potrivit? In rest, am ascultat azi si emisiunea d-nei Elena Vlădăreanu si tot nu m-am lamurit ce au putut face cei de la Rimini Protokoll (cu expertii lor cu tot) din textul lui Marx. Mai ales in contextul actualei crize financiare. Poate ca era mai potrivita astazi Relativitatea restransa a lui Einstein.

Anonim spunea...

Foarte interesant, bafta si multa inspiratie in continuare!!!!!!