Faceți căutări pe acest blog

vineri, 28 noiembrie 2008

Sindrom post FNT

Am fost certata ca n-am mai scris nimic pe blog. Mea culpa. recunosc, inca ma resimt dupa Festivalul National de Teatru. stiu ca au trecut ceva zile de cand s-a incheiat, dar financiar el nu si-a inchis "conturile", ceea ce creeaza intotdeauna o presiune uriasa asupra echipei. Chestii de culise. De fapt, nici nu e interesant pentru spectatori, dar consuma timp, energii si in general blocheaza orice initiativa noua.
Altfel, sindromul post FNT a fost partial diminuat de cronicile bune despre editia 2008. Recomand grupajul din Observator cultural (http://www.observat orcultural. ro/FNT-la- majorat*articleID_20765-articles _details. html)- cu articole scrise din unghiuri diferite dar completandu-se excelent - dar si articolele Magdalenei Boiangiu din Adevarul literar si artistic si ale Mihaelei Mihailov din Suplimentul cultural.
Daca imi pare rau de ceva este ca n-am putut eu insami sa scriu despre unele dintre spectacole sau sa fac interviuri cu unii dintre invitati, asa cum faceam in anii trecuti. Asta mi-a lipsit. De vorbit cu ei am vorbit, desigur, iar de la conferinte n-am lipsit in nici o zi, dar cred ca ce mi-a lipsit a fost sa impart asta cu cineva, asa cum faci cand scrii despre experientele cu pricina. Sa comunici cuiva ce ai descoperit nou, sau ce persoana interesanta ai cunoscut. Si au fost cateva chiar foarte interesante anul acesta, asa imi place sa cred. (poate revin cu ceva note chiar aici, pe blog, despre unii dintre ei).
Dar, fara accente de regret. Cel putin nu aici. Sindromul post FNT e pe cale de vindecare si noile idei, noile proiecte se contureaza deja. In ciuda crizei financiare, in ciuda nesigurantei politice, in ciuda a tot. Tom Waits are un volum de interviuri al carui titlu mi-a ramas in minte - Innocent when you dream.
Si daca tot vorbim de vise, cel mai frumos dintre ele ar fi sa putem continua revista Scena.ro lansata in FNT. Cautam sponsori, facem aplicatii, si visam in sedintzele de sumar. Mi-a intrat in cap ca oamenii ar vrea sa citeasca o revista frumoasa, consistenta, in care sa gaseasca interviuri cu adevaratele vedete, de la care pot invata ceva, ca ar vrea sa afle despre ce feluri de teatru se mai fac in lumea asta, despre locurile in care ar putea merge la aceste festivaluri, despre marii creatori ai momentului si despre unde ne aflam noi, romanii, in acest peisaj. Sper sa nu ma insel. Daca aveti idei, le astept cu interes.

3 comentarii:

Dan Gheorghe spunea...

oamenii de afaceri vor gasi repede criza economica drept un paravan in spatele caruia sa-ai ascunda dezinteresul fata de arta. anul 2009 se anunta crunt si pentru presa, dar si pentru arta, in general. din pacate!!!

Lacramioara Brecea spunea...

Buna Cristina,

Eu sunt Lacramioara si cred ca sugestia ta, legata de revista este foarta buna. Sustin o astfel de initiativa si cred cu tarie ca falsele modele sunt de fapt o pasa trecatoare, dar, in acelasi timp, publicul trebuie sa cunoasca pentru a putea alege si judeca.

Legat de sugestii, iti pot spune ce mi-ar placea mie, ca actor, sa regasesc intr-o astfel de revista (online din cate am inteles).

Cred ca ar fi extrem de utila o rubrica de anunturi. La modul urmator. In momentul de fata eu, personal, as avea nevoie de un regizor pentru un text care imi place foarte mult. Si cum toti colegii mei sunt ocupati m-ar interesa sa stiu ce regizor este disponibil.

Mi-ar placea sa stiu exact anumite prevederi legale in ceea ce priveste atragerea de fonduri pentru proiectele culturale. Mai pe scurt, partea de marketing artistic.

Si evident ca ma intereseaza cate un interviu cu cate o personalitate teatrala si... mi-ar placea din suflet daca s-ar scrie cronicile la zi. Din pacate nu se intampla acest lucru si stim cu totii ca putin conteaza cronica de dupa mult timp. Doar pentru o arhiva, iar unii dintre noi suntem tinerei pentru arhive.

Si as mai avea cateva idei. Daca ti se par interesante putem discuta mai multe.

Cu drag,
Lacramioara Brecea

http://lacramioarabrecea.wordpress.com/

Cristina Modreanu spunea...

draga Lacramioara,
multumesc pt sugestii, ne-am gandit si noi sa trecem info despre casting-uri si alte oportunitati pt tineri actori/independeni. nu ne-am gandit la stirile legate de management cultural, dar poate gasim o formula. stiu, e trist ca nu apar cronicile la zi, dar ziarele nu mai au pagini de cultura. tocmai de-asta o sa ma lupt sa apara revista, desi nu e deloc usor, crede-ma. pana atunci ma gasiti pe blog (pt care n-am atata timp cat as vrea), ziarul de duminica (on-line) si pe www.artactmagazine.ro