Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 4 iulie 2007

De ce se închid teatrele vara?



Ultimele spectacole din această stagiune se joacă în acest week-end. Doar un teatru bucureştean are iniţiativa unei stagiuni estivale, şi aceea cu un singur spectacol.
Deşert?

Aştept să mă contrazică cinvea. Să descopăr că n-am ştiut eu să caut bine informaţia. Dar pe unde am întrebat, n-am reuşit să aflu despre spectacole programate în teatre în această vară deja toridă. Cu toate schimbările petrecute în ţara asta – economic, social, politic – cu toată aderarea noastră la lumea civilizată, cu toate progresele din justiţie (sic) un lucru a rămas şi promite să rămână în vecii vecilor neschimbat: vara n-ai parte în Capitala ţării de program cultural! Îţi vine un prieten, o rudă din străinătate sau din provincie, ai concediu sau ceva mai mult tip liber şi brusc ţi se trezeşte apetitul cultural – degeaba. Poţi cel mult să mergi la Teatrul ACT care va umbla cu... „Capra” lui Edward Albee toată vara (vezi program şi rezervări) sau la Green Hors, câtă vreme mai are un sediu pe Calea Victoriei. În rest, în toate frumoasele instituţii ţinute în braţe de Primăria Capitalei, dotate mai nou cu aer condiţionat (te întrebi de ce, dacă joacă numai în anotimpurile scutite de căldură?) poţi să dai cu tunul şi n-ai nimic de văzut. Bugetarul român cultural îşi face valijoara şi pleacă în concediu cât e vara de lungă, de nu găseşti pe nimeni nici de sămânţă până pe 1 septembrie. Culmea e că artiştii ar vrea să joace, unii chiar se plâng că nu pot ieşi la public timp de trei luni, dar te pui cu sindicatul şi protecţia muncii? Singura salvare sunt teatrele independente unde nu-ţi face personalul tehnic program, pentru simplul motiv că nici nu există de cele mai multe ori. O să vă ţinem la curent cu spectacolele jucate aici.
Până atunci, însă, mai aveţi acest week-end la dispoziţie. Aveţi de ales între Teatrul Bulandra unde se joacă Măscăriciul, spectacol conceput de Horaţiu Mălăele după Cehov şi în care cunoscutul actor s-a autodistribuit, şi Elizaveta Bam, spectacol multinominalizat şi premiat cu titlul de cel mai bun spectacol al anului 2006 la Gala Uniter (vezi cronica din Gandul).
Nu vă invidiez, fiindcă e greu de ales între demonstraţia de măiestrie a lui Horaţiu Mălăele din Măscăriciul – eseul lui scenic despre ce înseamnă să fii actor – şi explozia de energie din Elizaveta Bam, o operă bufă „orchestrată” de mereu inovatorul Alexandru Tocilescu. Poate le vedeţi pe amândouă, dat fiind că Măscăriciul se joacă azi (la sala „Toma Caragiu”, iar Elizaveta... mâine (la sala Izvor). Alte oferte: Scaunele de Eugen Ionescu, în regia lui Felix Alexa (tot la Bulandra, „Toma Caragiu”, duminică seara), Variaţiuni enigmatice cu Mircea Diaconu şi Alexandru Repan sau Hangiţa după Carlo Goldoni la Nottara (primul sâmbătă, al doilea duminică seara). Tot la Nottara mai puteţi vedea pe 7 şi 8 iulie două spectacole din repertoriul curent: Profu’ de Jean Pierre Dopagne cu Răzvan Vasilescu (vezi cronica spectacolului) şi Uzina de plăceri S.A. de Valentin Nicolau, regia Alexandru Berceanu, cu Virgil Ogăşanu în rolul principal. Pe site ni se comunică faptul că sala „George Constantin” a Teatrului Nottara are aer condiţionat.
Nu vă aşteptaţi ca asta să crească şi valoarea spectacolelor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

hmmm... teatrul act si green hours ce ne mai deconecteaza peste vara de la marea vacanta nationala // totusi, de ce se inchid teatrele vara? oamenii sunt in concediu, copii in vacanta - toti ar putea ajunge mai usor la teatru... de ce incep spectacolele la ora 18.00/19.00 in restul timpului, facindu-te sa alergi prin orasul asta aglomerat?

Anonim spunea...

Nu este adevarat ca daca teatrele ar fi deschise vara, ar veni oamenii la spectacole pt ca sunt mai liberi ...

Deja la sfarsitul lunii mai bate vantul prin salile de spectacol. Si asta pentru ca vara lumea prefera gratarul si terasele in locul teatrului.