Faceți căutări pe acest blog

joi, 5 iulie 2007

Silviu Purcărete montează „Metamorfozele” lui Ovidiu într-o abaţie din Luxemburg



Un spectacol în aer liber purtând marca lui Silviu Purcărete are premiera in acest week-end în Capitala Culturală Europeană Luxemburg, ca rezultat al colaborării cu Sibiul, şi el inclus în acest program prin Teatrul Naţional „Radu Stanca”.
Voi fi acolo!
Revin cu o cronica luni.

Actori francezi, luxemburghezi şi sibieni, echipa de concepţie româno-franceză – alături de regizor se află compozitorul Vasili Şirli, scenografii Helmut Stürmer şi Lia Manţoc, dar şi traducătorul Alain Garlan care a contribuit la adaptarea versurilor lui Ovidiu, sunt elementele unei aventuri teatrale ajunse acum la public. Ceea ce scoate complet din comun acest proiect este locul în care se desfăşoară acesta, curtea interioară a Abaţiei Neumunster, o oază de frumuseţe ce funcţionează ca liant cultural între ieri şi azi. Transformată în Centru Cultural, abaţia beneficiază de o aşezare care face din ea un punct turistic căutat de către europeni, iar frumuseţea peisajului din jur inspiră şi artiştii. Aici au loc expoziţii, spectacole de teatru, întâlniri culturale.
Cât despre proiectul aducerii pe neconvenţionala scenă în aer liber a „Metamorfozelor” lui Ovidiu, creatorii lui recunosc că e unul ieşit din comun: „Ambiţia noastră este imensă deoarece dorim să traducem în spaţiu prozodia poemului şi broderia textelor irealiste. Noi dorim să explorăm căile ludice care conduc la încarnarea teatrală. Dorim să muşcăm din anticul miez poetic pentru a-l transforma în sunete nemaiauzite şi în imagini noi. Pentru a ajunge la acest rezultat, vom plonja în vârtejul evocărilor latine ale lui Ovidiu şi ne vom aşeza la masa cărţilor deschise ale traducerilor lor în limbile europene… Când vom fi stors bine cuvintele, sunetele şi culorile, atunci între cer şi pământ, faleza verticală a Abaţiei Neumunster va fi ecranul negru pe care se vor proiecta visele noastre", spun Silviu Purcărete şi Alain Garlan.
Spectacolul, care promite să fie una devărat poem vizual, poate fi văzut în zilele de 6, 7, 9, 10, 11 şi 12 iulie la sediul Centre Culturel de Rencontre Abbaye de Neumunster (28 rue Munster - L-2160 Luxembourg).

5 comentarii:

Diana Adela Martin spunea...

stii cumva daca se va juca si la sibiu? ma gandesc cu placere la imaginile create de purcarete proiectate pe zidurile de la cisnadioara

-ma bucura initiativa ta cu acest blog dedicat teatrului -

Cristina Modreanu spunea...

buna, diana! multumesc pt comentariu, am intrat pe blogul tau si mi-a placut asa de mult incat uite, intarzii sa scriu despre spectacolul lui purcarete...felicitari!
din pacate spectacolul nu se poate juca la sibiu fiindca spatiul in care e montat, in aer liber, cu stanca vechii cetati pe fundal, e imposibil de gasit..poate o adaptare ar fi posibila, dar nu cred ca Purcarete are asta in vedere. e construit special pentru locul acela absolut spectaculos.

Anonim spunea...

Luxemburghezii nu sint la prima "abatere". Ma gandesc la un alt spatiu similar, valorificat in mod exemplar: Le Théâtre des Capucins.

Cristina Modreanu spunea...

dan, "capucinii" erau inchisi din motiv de vacanta, n-am reusit sa-i vad decat pe afara. dar oraselul asta e asa de frumos incat ar fi si pacat sa nu-i folosesti toate spatiile cum se poate mai bine:))

Diana Adela Martin spunea...

:) multumesc pt raspuns