Faceți căutări pe acest blog

joi, 3 ianuarie 2008

Ada Milea in concert la Green


Incepe anul cu Ada Milea! Vineri, 4 ianuarie, de la ora 21.00, la Green Hours Jazz Cafe are loc concertul "Ada Milea's Quijote + bonusuri din Quixote si nu numa'"

Ada Milea, un Don Quijote al scenei româneşti
Orice cultură are nevoie de Don Quijote. De cel închis în cartea lui Cervantes, desigur, eventual în traduceri noi, care îi menţin viu spiritul, dar şi de figura acestui personaj întrupată în artiştii ce sunt parte din acea cultură. La noi, un astfel de artist este Ada Milea care a construit, la invitaţia Institutului Cervantes din Bucureşti, un spectacol-concert pornind de la cartea ce a schimbat faţa literaturii universale.
Îţi trebuie un enorm curaj ca să faci o dramatizare după Don Quijote de la Mancha, tocmai pentru că umbra mitului literar planează asupra oricărei iniţiative de acest gen, ameninţând să o compromită din start. Dar pentru un artist ca Ada Milea, tot ce contează este „chimia” secretă care o leagă de un subiect, o temă sau un personaj. Restul e inspiraţie în stare pură şi bucuria de a improviza, temperată apoi de precizia matematică fără de care acordurile muzicale, zgomotele şi acele cuvinte alese pentru a spune pe scurt povestea nu s-ar putea topi unele în altele. Aşa cum se întâmplă, din fericire, în spectacolul-concert gândit de actriţă şi jucat împreună cu colegii săi, Dorina Chiriac, pe post de Sancho Panza, Romulus Chiciuc, Adrian Cristescu, Bogdan Burlăcianu.
Un univers sonor complex vine să suplinească absenţa cuvintelor din care Cervantes a ţesut celebra poveste. Autoarea spectacolului a sintetizat momentele esenţiale ale cărţii şi le repovesteşte într-un stil foarte personal, care îi şi asigură succesul la public. Iar acesta nu a lipsit, fie că spectacolul s-a jucat într-un club, în sediul Institutului Cultural din Bucureşti sau la Teatrul Odeon.
Povestitori inventivi, tinerii actori care i s-au asociat Adei Milea în acest demers ştiu să-şi joace publicul pe degete, mizând pe surprize sonore, interactivitate haioasă, umor dezlănţuit, toate ţinute în frâu printr-o concentrare demnă de nişte profesionişti ai scenei. Paradoxul e că, deşi totul pare o uriaşă glumă, construcţia e alcătuită cu maximă seriozitate, iar efectul este că la final îl simţim pe Don Quijote, cu Dulcineea lui, cu morile lui de vânt pe care le înfruntă curajos şi cu insula lui imaginară cu tot, mult mai aproape de noi. Atât de aproape încât ni se pare că e vorba şi de noi când Ada Milea repetă ultimele versuri ce rezumă parcursul atât de simplu şi de complicat totodată al lui Quijote prin lume.
Reuşita proiectului de „reinterpretare” a celebrului mit al lui Don Quijote – proiect iniţiat de Ioana Zlotescu Simatu în ultimul an al mandatului său la direcţia Institutului Cervantes din Bucureşti – a stat tocmai în aceea că această „recitire” a fost încredinţată unor artişti ce şi-au asumat ei înşişi un „statut donquijotesc”. Nu doar se bat cu mările de vânt, dar visează şi la insule imaginare pentru care sunt în stare să se bată. În plus, ei reamintesc tuturor celor care îi ascultă deviza „alege-ţi singur drumul!”.

http://www.adamilea.ro/

7 comentarii:

Doro spunea...

Nu se poate!!! Am ratat Ada Milea :((

radu cel regizor spunea...

nimic mai jenant decat ada milea

mila milea spunea...

ada milea e un fel de stefan banica jr.
o lalaie amandoi pseudocultural.
mai bine nu.
doi penibili.

Cristina spunea...

va respect parerile dar ar fi fost corect sa le si argumentati eventual..si sa nu stati la "umbra anonimatului"...ada milea face un tip de spectacol foarte special- uneori iese mai bine, alteori mai rau, dar e altceva decat mainstream-ul.

habarnam spunea...

D-na Modreanu, recunosc intentia foarte buna de a lauda concertul Adei. Este asa cum spuneti si mai mult de atat. Este geniala. Dar nu despre asta vreau sa va vorbesc. Stiu ca ati fost la concert, v-am vazut, am stat chiar aproape dar am pretentia de la un critic de teatru sa fie mai atent la ce se intampla pe scena: "spectacolul-concert gândit de actriţă şi jucat împreună cu colegii săi, Dorina Chiriac, pe post de Sancho Panza, Romulus Chiciuc, Adrian Cristescu, Bogdan Burlăcianu." Da, a fost gandit asa dar acum pentru ca Romi Chiciuc e insurat prin Finlanda iar Dorina are un copil mic, concertul este cu totul altul (e chiar mult mai bun decat la inceput). Astfel, interpretii au fost: Ada, Bobo si Adrian Cristescu. Poate era bine sa fi actualizat putin acel articol. In rest, numai de bine despre Ada.

Cristina spunea...

draga habarnam,
ai fi avut mare dreptate si ar fi trebuit sa rosesc din greu daca articolul ar fi aparut dupa spectacolul de la green... numai ca postarea arata ca el este acolo dinainte de a fi fost eu la concert. l-am adaugat la stirea cu concertul adei, ca sa-si faca lumea o idee despre ce era vorba... greseala pe care mi-o recunosc este ca n-am precizat undeva ca articolul aparuse cu luni in urma in Gandul....mea culpa cu asta..
(cred ca orice critic care ar fi scris despre un spectacol si ar fi dat alta distributie decat ce a vazut ar fi trebuit sa-si dea demisia urgent si sa nu mai scrie ever despre teatru, intre noi fie vorba)

Anonim spunea...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇

a片下載,線上a片,av女優,av,成人電影,成人,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,成人文章,成人影城,成人網站,自拍,尋夢園聊天室

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖