Faceți căutări pe acest blog

miercuri, 6 ianuarie 2010

20 de ani de teatru românesc în Scena.ro nr.6...

...și La mulți ani!
Scena.ro încheie anul cu apariția numărului 6 (decembrie/ianuarie) al revistei având-o pe copertă pe actrița Mădălina Ghițescu în spectacolul ”mady.baby.edu” regizat de Gianina Cărbunariu, un spectacol-simbol al teatrului românesc din ultimii 20 de ani. Alegerea este motivată de publicarea în acest număr a unor fragmente din eseurile pe tema ”Teatrul românesc după 20 de ani”. Cum văd străinii teatrul românesc, ce este teatrul comunitar și care sunt efectele lui, cum s-au transformat spectacolele în funcție de spațiile de joc disponibile, care sunt secretele ”revoluționarului soft” Radu Afrim ș.a – sunt doar câteva dintre temele abordate de colaboratorii revistei în cadrul dezbaterii organizate de Festivalul Național de Teatru în asociere cu AICT-secția română. Noi intervenții vor apărea în primul număr din 2010 al revistei.
Din sumarul numărului 6 mai fac parte un interviu cu actrița Delphine Cottu, membră a trupei conduse de celebra regizoare Ariane Mnouchkine, care povestește despre munca și viața în comunitatea Theatre du Soleil, un eseu semnat de Dominic Dembinski și intitulat ”Apocalipsă și teatru de televiziune” și intervenții ale colaboratorilor constanți ai revistei: Alina Nelega – ”Ghici ce vine după postdramatic?”, Visky Andras – ”Efectul Warlikowski”, Ionuț Sociu – ”Brecht”.
Teatrul lumii e prezent în revistă prin articole despre Festivalul Next Wave de la New York, Teatrul Volksbuhne din Berlin, Festivalul de nouă dramaturgie din Kiev, peisajul teatral din Grecia.
”Revista Scena.ro pregătește pentru 2010 6 numere noi care să funcționeze ca o oglindă dublă – pe de o parte pentru teatrul românesc, pe de alta pentru teatrul lumii. Nu întâmplător avem rezumate în limba engleză pentru fiecare articol, ci pentru că ne propunem să scriem despre ce se întâmplă în artele spectacolului din lume, dar și să informăm lumea despre ce se întâmplă semnificativ în teatrul românesc. Personal, îmi propun să consum în anul ce vine toată energia de care dispun pentru a transforma– împreună cu prestigioșii noștri colaboratori - revista Scena.ro într-o platformă a discursului critic de calitate, de care artele spectacolului de la noi au foarte mare nevoie”, spune redactorul-șef Cristina Modreanu.
Revista de artele spectacolului Scena.ro apare cu sprijinul UNITER – Uniunea teatrală din România.Mulțumim partenerilor noștri din 2009 – Centrul Național al Dansului și Institutul Polonez – precum și partenerilor media și de distribuție - librariile Humanitas, librariile Carturesti.
Vă dorim să aveți un an în care să vă permiteți să uitați de criză și să mizați pe creativitate!

Niciun comentariu: