Faceți căutări pe acest blog

vineri, 29 iunie 2007

În fiecare dimineaţă, când ne îmbrăcăm, semnăm o creaţie artistică

Zeci de costume şi pălării din 1850 şi până azi fac parte din „colecţia de costume Adina Nanu”, expusă în clădirea Primăriei sectorului 1 din Bulevardul Poligrafiei

„Oamenii de azi şi-au dat jos straturi succesive de haine şi au ajuns să umble în ceea ce altădată foloseau drept desuuri”, remarca zâmbind profesoara Adina Nanu, o adevărată autoritate în materie de costum. Ocazia era una specială: vernisarea colecţiei personale de costume Adina Nanu, acoperind perioada de la 1850 şi până azi. Începută „invers”, respectiv cu cele câteva creaţii „futuriste” ale studenţilor secţiei de scenografie de la Universitatea Naţională de Artă, şi continuând ca o călătorie în timp, expoziţia e o adevărată aventură de descoperire a unor obiceiuri de viaţă, mentalităţi şi diferenţe sociale, toate văzute prin lentila – uneori înşelătoare, dar atât de colorată – a modei. Epoci întregi sunt reflectate de costumele aşezate pe manechine, în unele cazuri acestea făcând parte dintr-o compoziţie reprezentând un moment de viaţă – plimbarea copilului, serata dansantă, valiza de călătorie sau ritualul băii.

Spaţiul pus la dispoziţie de Primăria Sectorului 1 – reprezentată la vernisaj chiar de către primarul Andrei Chiliman – s-a dovedit neîncăpător pentru câtă lume a venit să vadă colecţia Adinei Nanu. Oameni de toate vârstele, mulţi foşti studenţi ai profesoarei sau ai fiicei acesteia, şi ea cunoscută profesoară „de arte”, Unda Popp, s-au înghesuit să o salute pe colecţionară şi să vadă „minunea”. Aceasta consta în zecile de costume ţinute ani de zile în podul unei case, costume strânse de la prieteni şi cunoscuţi care îi cunoşteau pasiunea Adinei Nanu. „Practic, eu n-am cumpărat de aici decât nişte panglici şi dantele”, a spus colecţionara la vernisaj. A avut, în schimb, voinţa de a strânge şi păstra atâtea haine care au traversat câteva generaţii. Se spune că numai pălării are în jur de 300. Şi uite aşa se nasc legendele.

Şi fiindcă tot s-au născut, e bine să se profite de ele: colecţia Adinei Nanu s-ar potrivi foarte bine în proiectatul Muzeu Naţional de Antropologie Urbană, pentru care pledează o serie de specialişti şi istorici. Cum altfel să înţelegi mai bine felul lor de viaţă decât văzând hainele pe care oamenii le purtau în anumite epoci?

Dacă nu mă credeţi, mergeţi să vedeţi nu numai rochiile de seară, despre care ştim cu toţii cărui stil de viaţă i se potriveau, ci şi costumul de activistă comunistă de la începuturile mişcării, cu fustă şi sacou bleumarin, basma pe cap şi pantofi negri, urâţi. Poate că nu haina îl face pe om, dar cu siguranţă ea exprimă ceva dinăuntrul lui. Cum spunea colecţionara Adina Nanu, „dimineaţa, când se îmbracă, fiecare om semnează, vrea-nu vrea, o creaţie artistică, de aceea concluzia mea este, de fiecare dată, că e nevoie de educaţie artistică pentru a te îmbrăca aşa cum trebuie”.

Expoziţia poate fi văzută în sediul Administraţiei Domeniului Public, sector 1, etaj 1 (în spatele Casei Presei Libere, Bulevardul Poligrafiei nr. 4) şi va rămâne deschisă până pe 27 noiembrie 2007).

Un comentariu:

Anonim spunea...

情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣,情趣用品,情趣用品,情趣,情趣,A片,A片,情色,A片,A片,情色,A片,A片,情趣用品,A片,情趣用品,A片,情趣用品,a片,情趣用品

A片,A片,AV女優,色情,成人,做愛,情色,AIO,視訊聊天室,SEX,聊天室,自拍,AV,情色,成人,情色,aio,sex,成人,情色

免費A片,美女視訊,情色交友,免費AV,色情網站,辣妹視訊,美女交友,色情影片,成人影片,成人網站,H漫,18成人,成人圖片,成人漫畫,情色網,日本A片,免費A片下載,性愛

情色文學,色情A片,A片下載,色情遊戲,色情影片,色情聊天室,情色電影,免費視訊,免費視訊聊天,免費視訊聊天室,一葉情貼圖片區,情色視訊,免費成人影片,視訊交友,視訊聊天,言情小說,愛情小說,AV片,A漫,AVDVD,情色論壇,視訊美女,AV成人網,成人交友,成人電影,成人貼圖,成人小說,成人文章,成人圖片區,成人遊戲,愛情公寓,情色貼圖,色情小說,情色小說,成人論壇


免費A片,日本A片,A片下載,線上A片,成人電影,嘟嘟成人網,成人貼圖,成人交友,成人圖片,18成人,成人小說,成人圖片區,微風成人區,成人文章,成人影城

A片,A片,A片下載,做愛,成人電影,.18成人,日本A片,情色小說,情色電影,成人影城,自拍,情色論壇,成人論壇,情色貼圖,情色,免費A片,成人,成人網站,成人圖片,AV女優,成人光碟,色情,色情影片,免費A片下載,SEX,AV,色情網站,本土自拍,性愛,成人影片,情色文學,成人文章,成人圖片區,成人貼圖